четвер, 28 травня 2009 р.

Київський мрійник, що підкорив небо






Ігор Іванович Сікорський належить до найвидатніших технічних геніїв ХХ століття. Перелік отриманих ним нагород і дипломів надзвичайно великий. Достатньо сказати, що його ім’я включене в США до Національної зали слави винахідників в один ряд з іменами Едісона, Бема, Фермі, Пастера. Почесна медаль Джона Фриза «За науково-технічні досягнення в галузі фундаментальних та прикладних наук» в галузі авіації була присуджена тільки двом людям – Ігорю Сікорському та Орвілу Райту.
Майже 100 років тому перший вертоліт злетів саме в Києві! На Ярославому Валу молодий студент Київської політехніки Ігор Сікорський у дворі власного будинку змусив піднятися в небо літальний апарат вертикального зльоту. Ігор Сікорський, як і всі перші авіатори, був невиправним мрійником.
Збудований Сікорським на весні 1913 року принципово новий на ту пору чотиримоторний літак, був первістком важкого російського літакобудування, на якому чи не вперше було облаштовано закриту і достатньо простору пілотську кабіну та пасажирський салон. Цей літак, названий «Російським витязем», став попередником знаменитого «Іллі Муромця», що злетів у повітря в грудні того ж року, а 1914 - встановив світовий рекорд вантажопідйомності. Площа крил «Іллі Муромця» була втричі більшою, ніж у «Російського витязя», а його пасажирський салон давав змогу почуватись у ньому цілком комфортно.
На літакові цієї марки Ігор Сікорський і здійснив унікальний, як на ту пору, переліт із Петербурга до рідного йому Києва та назад. «Ілля Муромець» отримав високу оцінку військовиків і був запущений у серійне виробництво. Після цього Сікорський створив ще кілька типів легких літаків, завдяки чому і було закладено основи російської авіаційної промисловості. Однак по революції 1917 року авіаційна справа в Росії занепала, а в 1918 році наш знаменитий земляк змушений був емігрувати у Францію, звідки виїхав невдовзі до США.
Ігор Сікорський назавжди увійшов до світової історії авіації як автор перших в світовій практиці авіабудування багатомоторних літаків і вертольотів. Саме у розробках конструкцій вертольотів найбільше розкрився його талант. Численні моделі гвинтокрилів для практичних цілей випускала створена ним у США авіаційна корпорація, названа його іменем.
В Україні Віталій Кличко сприяв здійсненню мрії сина авіаконструктора – в Києві з'явився музей пам'яті великого українського винахідника і був відкритий пам'ятник Сікорському. А цього року експозиція оновилася новими експонатами.

Немає коментарів:

Дописати коментар